TOIMINTAA JA ELÄMYKSIÄ YMPÄRISTÖN EHDOILLA
Kestävä kehitys ja ympäristövaikutukset ohjasivat stadionin uudistusta suunnittelupöydältä valmiin areenan arkeen. Jokainen stadionia koskeva valinta materiaaleista energiankäyttöön tehdään harkitusti, ympäristöä kunnioittaen.
Monitoimiareenana Helsingin Olympiastadionilla tapahtuu kaikenlaista. Arkeaan siellä elävät toimitilojen vuokralaiset, päivittäin paikalla vierailee liikunnanharrastajia sekä kokousvieraita ja turisteja. Tapahtumien aikaan stadion täyttyy kymmenistä tuhansista intohimoisista faneista, ruuasta, juomasta ja ilosta. Kokonaisuus on iso – ei ole yhdentekevää, miten stadion huomioi omat materiaalivalintansa, energiatehokkuuden ja kierrätyksen.
Elinkaariajattelulla kestäviä valintoja
Stadionia uudistaessa kaikkea vanhaa ei suinkaan kannettu ulos. Poistot tehtiin harkiten ja osa vanhoista kalusteista säilytettiin ja hoivattiin uuteen loistoon. Uusissa hankinnoissa korostui elinkaariajattelu: kalusteiksi hankittiin kestäviä, estetiikkaamme ja ilmastoomme sopivia kotimaisia laatutuotteita. Näin pystyttiin pitämään hankintojen hiilijalanjälki mahdollisimman pienenä, luottamaan tuotannon työolosuhteisiin sekä saamaan erityisesti stadionille tehtyä räätälöityä suunnittelua. Osaamisen ja työn pitäminen Suomessa on myös arvovalinta.
Uusien materiaalien suhteen kiinnitettiin huomiota tuotteiden koko elinkaareen. Stadionin katsomon penkit on valmistettu Salossa komposiittimateriaalista, johon käytetään jätepuuta ja -muovia. Materiaaliin on sekoitettu valmiiksi palonsuoja-aine, joka kestää koko istuimen eliniän ja vähentää näin myös niiden huoltotarpeita. Yksittäisiä istuimia on helppo vaihtaa, ja kun penkit ovat palvelleet loppuun asti, ne voidaan hävittää turvallisesti energiajätteenä.
Kiertotaloutta ja pieniä suuria tekoja
Kiertotalousajattelu näkyy Stadionin arjessa ja liki kaikilla pinnoilla. Stadionin radan kumipinnoitteessa on hyödynnetty uusiomateriaaleja. Upea nurmi on kasvatettu Suomessa ja sitä hoidetaan ensisijaisesti vain biologisilla lannoitteilla, ja leikataan ja ilmataan biodieselillä toimivilla koneilla.
Myös jätteiden kierrätykseen on panostettu. Stadionin maan alla sijaitsevalla jätteenkeräysasemalla kerätään 9 eri jätejaetta – jopa nurmen biojäte kierrätetään erikseen. Jätteiden keräyspisteet on hyvin huomioitu yleisissä tiloissa ympäri stadionia.
Stadionin ravintolassa käytetään uusiutuvista materiaaleista valmistettuja astioita ja aterimia. Tärkeää on myös jatkaa kiertokulkua: Stora Enso aikoo valmistaa stadionilla käytetyistä paperimukeista saatavasta kuidusta uusiotuotteita.
Hyvää energiaa tuhlaamatta
Aiemmin sähköllä toiminut nurmen lämmitysratkaisu on uudella stadionilla korvattu ympäristöystävällisemmällä kaukolämmöllä. Stadionin kenttä on jaettu kuuteen eri lämmityslohkoon, joissa on lämpötilaa ja kosteutta mittaavia lämpöantureita. Näiden avulla voidaan seurata reaaliajassa, milloin aurinko lämmittää lohkoa riittävästi, ja lämmitys voidaan kytkeä pois päältä.
Hyvään energiaan ja sen viisaaseen käyttöön on panostettu muutenkin. Stadionilla on käytössä Helenin ympäristöystävälliset energiaratkaisut sähkössä, sähköautojen latauksessa, lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Valaistus hoidetaan energiatehokkaasti led-valaisimilla, ja valaistuksen ja lämmityksen tietokoneohjattavuus tekee kulutuksesta tarkkaa ja reagoinnista nopeaa.
Käytettävä sähkö on tuotettu nollapäästöisellä kotimaisella vesisähköllä.
Stadionilla siirrytään asteittain nollapäästöiseen Helenin Kiertolämpöön. Yhdistämällä Kiertolämpö uusiutuvalla energianlähteillä tuotettuun sähköön ja kaukojäähdytykseen kiinteistön energiankulutus voidaan muuttaa täysin päästöttömäksi.
Pitkä ikä syntyy hyvällä hoivalla
Stadion on suunniteltu pitkäikäiseksi, mutta niin kuin jokainen rakennus, stadionkin tarvitsee säännöllistä huomiota ja huoltamista elääkseen pitkän ja hyvän elämän.
Stadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi korostaa ympäristövaikutusten pienentämisessä ja rakennuksen elinkaaren pidentämisessä säännöllisen huollon ja ylläpidon merkitystä. Jos jossain havaitaan jotain, niin tehdään nyt eikä lykätä myöhemmäksi.
Modernin rakennuksen järjestelmissä on paljon tietokoneohjattua ja automatisoitua. Jos älykkäitä järjestelmiä ei osata käyttää, niistä saatava etu valuu hukkaan. Kun osaaminen siirtyy tehokkaasti eteenpäin henkilöstön sisällä, pidetään stadion ympäristöviisaana ja hyvin hoidettuna maamerkkinä, josta voi olla ylpeä pitkään.
Lue lisää Olympiastadionin ympäristöohjelmasta tästä.
Juttua varten haastateltiin Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakiveä, markkinointi- ja viestintäjohtaja Marju Pajua sekä Helenin myyntiryhmäpäällikkö Ritva Määttästä.