MAKSUTON TORNIVIERAILU ELOKUUSSA 2024 ALOITTANEILLE HELSINKILÄISILLE EKALUOKKALAISILLE
Olympiastadion kutsuu kaikki elokuussa 2024 koulunsa aloittaneet helsinkiläiset ekaluokkalaiset maksuttomalle vierailulle Olympiastadionin torniin vuoden 2025 aikana. Vierailu toteutetaan koululuokittain.
- Elokuussa 2024 aloittaneet koululuokat voivat valita heille sopivan vierailuajan vuoden 2025 aikana (kevät- tai syyslukukausi). Vierailu on kouluille/luokille maksuton ja vapaaehtoinen; koulut päättävät halukkuudesta hyödyntää vierailumahdollisuus.
- Vierailuaikaa stadionille ei tarvitse varata ennakkoon. Vierailu on omatoimivierailu (ei opastusta). Tornin päiväkohtaiset aukioloajat ja poikkeukset voi tarkistaa ja löytää täältä.
(Tarkistathan tornin aukiolon tammikuussa 2025 ennen kuin lyötte luokan kanssa vierailuajankohdan lukkoon). - Huomioittehan, että vierailun voi toteuttaa myös syyslukukaudella 2025. Näin varmistamme, että keväällä 2025 ei synny suuria ruuhkia.
- Koulu vastaa matkan organisoinnista ja matkakustannuksista koululta Olympiastadionille ja takaisin.
- Suosittelemme, että kukin stadionille saapuva koulu organisoi tornivierailun luokkakohtaisesti tai enintään kaksi luokkaa kerralla (tornihissiin mahtuu 4-5 oppilasta/aikuista kerralla). Näin vierailu toteutuu sujuvasti ja odotusaika torniin nousulle (hissiin) ei ole oppilaille liian pitkä. Koulu määrittelee mahdollisten mukana olevien ja tarvittavien aikuisten lukumäärän itse.
- Jos luokassa on oppilaita, jotka eivät halua nousta ylös torniin, päästää Olympiastadionin Vierailijakeskuksen henkilökunta nämä oppilaat opettajan kanssa vierailemaan katsomossa.
- Sisäänkäynti stadionille ja torniin tapahtuu Olympiastadionin Vierailijakeskuksesta (Paavo Nurmen tie 1, tornin sisäänkäynti).
- Pyydämme koululuokkia kokoontumaan opettajan johdolla Vierailijakeskuksen kenttäalueen puoleiseen osaan (sohvaryhmä ja jakkaroita), josta opettajan on helppo koordinoida tornikäyntejä ja luokalla on selkeä tila Vierailijakeskuksessa (vieressä on myös wc-tilat).
Mahdollisten eväitä nauttimisen paikasta Vierailijakeskus ohjeistaa koululuokkaa paikan päällä stadionilla. - Toivomme, että vierailu stadionilla tarjoaa opettajille ja koululuokille mieluisaa opetuksellista sisältöä ja ideoita ennen tai jälkeen vierailun toteutettaviin teemoihin omassa koulussa.
- Mahdollisissa kysymyksissä voi olla yhteydessä [email protected] / 050 3431619
Helsingin Olympiastadionin torni
Olympiastadionin torni on omaleimainen tunnus koko maailman stadioneiden joukossa ja yksi tunnetuimmista rakennelmista ja vierailukohteista Helsingissä ja Suomessa. 72 metriä korkea Olympiastadionin torni on yksi parhaista paikoista ihailla koko Helsingin kaupunkimaisemaa.
Olympiastadionin tornin yli 85-vuotiseen historiaan (stadion avautui v. 1938) liittyy monenlaisia tarinoita ja juhlahetkiä.
Maratontornista maamerkiksi
Aikoinaan stadionin tornia kutsuttiin maratontorniksi. Torniin liitettiin tuolloin symbolinen näkemys siitä, että tornin ilmestyminen näkökenttään oli juoksijoille merkki loppumatkan alkamisesta ja kimmoke viimeiseen kovaan vetoon.
Yleisölle torni avattiin 20.6.1938 ja siitä muodostui välittömästi helsinkiläisten ja matkailijoiden yleisömagneetti. Käynti tornissa oli monelle "vuoden tapaus". Kuten aikoinaan, myös nykyisin torni on avoinna arkisin kello 21 asti. Mahdollisuus nähdä kaupunki iltavalaistuksessa on herättänyt kiinnostusta kaikki vuosikymmenet.
Stadionin torniin oli tarkoitus sytyttää olympiatuli jo vuonna 1940. Kisojen järjestelytoimikunta päätti Helsingin luopumisesta XII olympiadin kisaisännyydestä, koska tilanne maailmassa oli sellainen, että edellytyksiä kisojen pitoon ei ollut.
Vuoden 1941 keväällä torni suljettiin yleisöltä ja varattiin toisen maailmansodan vuosina Helsingin Ilmasuojelukeskuksen tähystysasemaksi. Yleisölle torni avattiin uudelleen vasta 3.3.1945 toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.
Olympiastadionin tornin tarinaan liittyy monenlaisia juhlahetkiä. Tornin juhlavinta päivää vietettiin 19.7.1952, kun olympiatuli syttyi sen huipulle suomalaisen suurjuoksijan Hannes Kolehmaisen sytyttämänä. Tulen Kolehmaiselle ylös torniin kuljetti neljä urheilijanuorukaista tornin ulkoportaita pitkin. Soihdun nuorukaisille tornin juurella luovutti Paavo Nurmi, joka oli hetkeä aikaisemmin sytyttänyt tulen kentän maljaan. Tuli tornissa sammutettiin kisojen päätöspäivänä 3. elokuuta. Yleisövirta tornissa jatkui olympiavuoden jälkeen vilkkaana ja miljoonas kävijä vieraili ylhäällä vuonna 1953.
Vuoden 1957 alussa torniin sijoitettiin kuvansiirtoa varten mikroaaltolinkki ja Yle käynnisti stadionin tornin välityksellä ensimmäiset koelähetykset 15.3.1957. Torni oli siis mahdollistamassa maamme ensimmäiset televisiolähetykset. Aluksi televisiolähetyksiä pystyttiin seuraamaan vain pääkaupunkiseudulla, sillä tornin lähettimen signaali ylsi 50 kilometrin etäisyydelle tornista.
Arjen juhlahetkiä tornissa on vietetty lukuisia ja myös useampi avioliitto on saanut lähtölaukauksen 72 metrin korkeudessa.
Lue myös tarina naisesta, joka oli merkittävässä roolissa tornin valmistumisessa.
Tervetuloa Olympiastadionille - fiiliksen takia!