OLYMPIASTADION ON MONITOIMIAREENA - POIKKEUSTILANNE VAHVISTANUT TOIMINNAN MONIMUOTOISUUDEN MERKITYSTÄ
Uusi Olympiastadion avasi ovensa elokuussa 2020 keskelle poikkeusvuotta suuren kiinnostuksen saattelemana. Monitoimiareenana stadionilla on poikkeusaikanakin ollut elämää – syksyn 2020 aikana stadionilla vieraili turvallisesti noin 70 000 kävijää. Stadionilla on toimittu koronapandemian mukaisilla viranomaismääräyksillä ja erityistä vastuullisuutta noudattaen.
Stadionin avautumista juhlistettiin avajaisviikoilla elo- ja syyskuussa 2020 koronapandemian mukaiset viranomaismääräykset huomioiden. Avajaisviikkojen jälkeen stadionilla toteutettiin useampia yleisötapahtumia. Pohjoismaiden suurimmalle muotoilutapahtumalle Helsinki Design Weekille yhteistyö stadionin kanssa mahdollisti tapahtuman järjestämisen väljästi ja turvallisesti koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Lokakuussa stadion toimi Helsinki City Running Day:n tapahtumapaikkana ja miesten A-maajoukkue pelasi kaksi UEFA Nations League -ottelua stadionilla rajoitusten mukaisilla yleisömäärillä.
Koko syksyn 2020 aikana stadionilla vieraili noin 70 000 kävijää. Vierailijapalvelut onnistuttiin toteuttamaan turvallisesti kokeneiden tapahtuma-ammattilaisten toimesta, ja kohtuullisen suuresta kävijämäärästä huolimatta stadionilla ei ole todettu yhtään altistumista. Noin 90 000m2 kaksikerroksisissa sisä- ja ulkotiloissa turvavälien huomiointi on helppoa ja mahdollista.
Monimuotoista toimintaa
Olympiastadion on monitoimistadion, jossa toimii tapahtumien lisäksi liikunta-, kokous-, vierailija- sekä toimitilapalveluita. Toiminnot ovat poikkeustilanteesta huolimatta käynnistyneet hyvin ja vahvistaneet stadionin aktiivista toimintaa.
Uusi Olympiastadion pitää sisällään toimitiloja, joissa työskentelee tällä hetkelle 15 eri yritystä. Stadionin kokoustilat ja maanalaiskerroksen liikuntamaailma palvelee harjoittelu- ja seminaaritiloina tai logistiikan ja tapahtumatuotannon tukitiloina. Stadionin uutta liikuntamaailmaa ovat hyödyntäneet kaikenikäiset liikunnan harrastajat, Olympiakomitean sopimusurheilijat että lasten ja nuorten liikunnan toimijat. Loka- ja marraskuun 2020 aikana liikkujia stadionilla vieraili 7520. Toiminnallisuuden ja koronaturvallisuuden näkökulmasta stadion tarjoaa poikkeusaikanakin mahdollisuuksia monipuoliseen toimintaan.
Yleisötapahtumien toivotaan käynnistyvän uudelleen kesällä
Stadionin nurmea herätellään paraikaa maaliskuun 24. päivänä pelattavaa jalkapallon Suomi – Bosnia-Hertsegovina -karsintapeliä varten. Myöhemmin selviää, voiko otteluun ottaa yleisöä. Kesäkaudelle ja syksylle 2021 on useampien urheilutapahtumien lisäksi varattuna Antti Tuiskun, Sunrise Avenuen, Apulannan ja Haloo Helsingin konsertit.
Stadion katsoo toiveikkaana tulevaan
Vuosi 2022 on stadionille juhlavuosi, kun Helsingin olympialaisista tulee kuluneeksi 70 vuotta. Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen katsoo tulevaan optimistisesti.
”Helsingin uusi Olympiastadion on todella hieno areena, josta saamme olla ylpeitä. Olemme onnistuneet luomaan maailman monipuolisimman ja toimivimman stadionin ja antamaan 80 vuotta vanhalle instituutiolle uuden kukoistuksen”, Kuokkanen kertoo.
Stadion on saanut paljon huomiota kustannustensa vuoksi. Kuokkanen lohduttaa yhteiskunnan saavan vaikeasta tilanteesta huolimatta investointinsa takaisin. Tulevat tapahtumat luovat vuosittain noin 1150 työpaikkaa ja tuovat 132 miljoonaa euroa tuotantovaikutuksia. Tapahtumien lisäksi monitoimistadionin arjen toiminnoilla on myös tärkeä yhteiskunnallinen merkitys.
”Stadion symboloi joskus sodista selviämistä. Kun täytämme jälleen uuden Olympiastadionin, me olemme selvinneet koronasta. Edessä on hienoja aikoja - ainutlaatuisia elämyksiä ja kohtaamisia”, Kuokkanen toteaa.