STADION KOKOUSTILAT KERTOVAT TARINAA
Olympiastadionilta löydät tilat erikokoisille kohtaamisille. Kokous- ja monitoimitiloille on valittu nimet kansan ehdotusten pohjalta nimeämiskilpailussa vuonna 2019. Nimet liittyvät stadioniin niin historian, nykyisyyden kuin tulevaisuudenkin kautta.
Onko sinun tilaisuutesi moniääninen Rock & Pop vai viimeistelty nurmi? Tutustu Olympiastadionin kokoustiloihin ja niiden tarinoihin ja varaa paikka kohtaamiselle ainutlaatuisista puitteista.
Olympiastadionin kokoustilat
Oli alkusuven sunnuntai 12.6.1938. Satamääräiset pikkutytöt päästivät ilmapallonsa taivaan tuuleen. Tasavallan presidentti Kyösti Kallio vihki stadionin: "Kansalaiset! Suomella on nyt merkkipäivä, kun pääkaupunkiimme rakennettu stadion avaa porttinsa suurien isänmaallisten juhlien ja jalon kilvoittelun tyyssijaksi".
Helsinki oli nimetty vuoden 1940 olympiakaupungiksi. Koko Suomen kansa eli olympiahuumassa. Vuoden 1940 huhtikuussa olympiakisojen järjestelytoimikunta vetäytyi kisaisännyydestä, koska tilanne maailmassa oli sellainen, ettei edellytyksiä kisojen järjestämiseen nähty olevan.
Helsingin stadion oli valmis vastaanottamaan urheilumaailman valiot XV olympiadin kilpailuiden juhlallisissa avajaisissa 19.7.1952, kun Suomen tasavallan presidentti J.K. Paasikivi julisti kisat avatuiksi. Olympiastadionilla kilpailtiin yleisurheilussa, jalkapallossa ja ratsastuksessa. Urheilunäytöksiä annettiin käsipalloilussa ja pesäpallossa. Olympialaisten avajaisissa saavutettiin stadionin katsojaennätys 70 435 katsojaa tilapäiskatsomoiden voimin.
Olympiastadionin rakennustyöt käynnistyivät helmikuussa 1934. Ensimmäisestä puunkaadosta vihkiäisiin eli reilun neljän vuoden aikana työntekijöitä stadionilla oli ollut yhteensä noin 3000. Yksi heistä oli Aino Lehtinen, nainen, joka yksin kantoi selässään kaiken tornin ulkorappauksessa tarvitun kalkkilaastin ylös torniin. Lue lisää: Nainen, joka rakensi tornin.
Erik von Frenckell oli Stadion-säätiön hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 1927–1977 ja käynnisti stadionhankkeen. Helsingin apulaiskaupunginjohtajana toimiessaan von Frenckell teki kaikkensa saadakseen olympiakisat Helsinkiin. Frenckell valittiin myös vuoden 1952 olympialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi.
Yksi Stadikan legendaarisimmista tapauksista nähdään Suomen ja Belgian välisessä MM-karsintaottelussa vuonna 2007, kun stadionilla asustellut cityhuuhkaja ”Bubi” keskeyttää matsin kuudeksi minuutiksi. Pelaajien hätistelyn ja uljaan kunniakierroksen jälkeen Bubi lentää yleisön kannustuksesta huolimatta tiehensä. Suomi voittaa matsin 2-0 ja maajoukkueen lempinimeksi tulee Huuhkajat.
Stadionin merkittävin tapahtuma on ollut vuoden 1952 Helsingin olympialaiset. Paavo Nurmi valittiin olympiasoihdun kantajaksi Helsingin Olympialaisiin ja saapuessaan stadionin porteista sisään koko yleisö nousi hurraamaan juoksijoiden kuninkaalle.
Olympiastadionin oma nurmi ei ole mikä tahansa nurmikko. Pohjois-Euroopan parhaaksi nimettyä nurmea hoitaa ja valii "nurmikuiskaajaksikin" tituleerattu vastaava kenttämestari. Stadionin uudelta nurmelta vaaditaan kovaa kestävyyttä. Nurmen on toimittava kaikissa stadionin tapahtumissa peleistä konsertteihin.
Rolling Stones saapui vuonna 1970 soittamaan Olympiastadionille ja Suomen ensimmäisen stadionkonserttiin. Tästä keikasta kului 22 vuotta, kunnes rokki jälleen raikui stadionilla ja Mark Knopfler tanssitti Dire Straitseineen koko stadikan hurmioon. Tämän jälkeen Olympiastadionilla on nähty popin kuninkaita, maailmantähtiä ja suomalaisia huippuartisteja. Tulevina vuosina Olympiastadion tulee jälleen toimimaan merkittävänä musiikin kohtaamispaikkana.
Maailman kauneimmaksi Olympiastadioniksi mainittu areena syntyi arkkitehtikilpailun tuloksena. Arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti voittivat stadionin suunnittelukilpailun funktionalistisen tyylisuunnan puhdaslinjaisella ehdotuksellaan "1500".
Stadionin tornin kolmannessa kerroksessa sijaitsee ainutlaatuinen kokoustila, Vanha Selostamo. Vanhaa Selostamoa käytettiin stadionin tapahtumien välittämiseen kaikelle kansalla aina 1930 luvulta -80 luvulle asti.
Monitoimisali on kokonaan uutta stadionia ja se sijaitsee stadionin itäsivun uusissa maanalaisissa tiloissa. Luonnonvalo pääsee tilaan upeiden kattoikkunoiden kautta.
Auditorion asiakkaana pääset syvälle uudistetun stadionin uumeeniin. Nämä tilat on louhittu vuonna 2020 valmistuneen uudistamisen yhteydessä tornipihan alle.
Virtuaalivieraile tiloissa, tutustu tiloihin tarkemmin ja tee varaus tästä
Bistro Stadion toimittaa herkulliset tarjoilut kokouksiin Olympiastadionilla.