Lindström - logo

LINDSTRÖM JA OLYMPIASTADION - ELÄMYKSIÄ YMPÄRISTÖN EHDOILLA

Julkaistu 9.11.2022

Olympiastadion ja Lindström panostavat yhdessä palveluihin, jotka tekevät asiakaskokemuksesta miellyttävän ja samalla säästävät ympäristöä sekä tehostavat työntekoa. Stadionilla lähes 900 sensoria mittaa pyyhkeiden ja paperin kulutusta.

Olympiastadionilla käy vuodessa noin miljoona kävijää erilaisissa tapahtumissa, kokouksissa ja liikuntatiloissa. Jos jokainen heistä kuivaisi kätensä pyyhkeen sijasta paperiin, syntyisi valtavasti roskaa: yli kaksi ja puoli miljoonaa arkkia taittopaperia eli yli kymmenen tuhatta kiloa kaatopaikalle päätyvää jätettä.

Siksi Olympiastadion ja Lindström panostavat palveluihin, jotka ovat paitsi tärkeitä asiakaskokemukselle myös säästävät ympäristöä ja tekevät stadionin siivoushenkilökunnan työstä tehokasta.

 

Käsidesistä sensoreihin ja pyyhkeistä punaisiin mattoihin

Lindström on Olympiastadionin pitkäaikainen kumppani, joka toimittaa tiloihin käsipyyhkeitä, wc-paperia, saippuaa sekä käsidesiannostelijoita ja hygienia-astioita. Lisäksi Lindström huolehtii säännöllisesti pestävistä vaihtomatoista, joista erityismaininnan ansaitsee Tähtien käytävän lähes 40 metrin mittainen, Olympiastadionin logoilla koristeltu punaisten mattojen jono, jota pitkin artistit ja urheilijat astelevat stadionille.

"Yhteistyömme Lindströmin kanssa mahdollistaa stadionilla erilaisia asiakaskokemukseen liittyviä toimenpiteitä hygieniaratkaisuista elämykselliseen elementteihin. Tärkeässä roolissa yhteistyössä on myös älyteknologia", kertoo Olympiastadionin markkinointi- ja viestintäjohtaja Marju Paju

Olympiastadionin jokaisessa lähes 900:ssa pyyhe- ja wc-paperiannostelijassa on sensori, joka seuraa pyyhkeen tai paperin määrää ja lähettää siivoushenkilökunnan puhelimeen ilmoituksen, kun rulla alkaa olla lopuillaan.

Lindströmin Customer Manager Esko Mannisen mukaan sensorit auttavat tehostamaan toimintaa, kun kenenkään ei tarvitse käydä wc-tiloissa tarkistamassa jokaisen annostelijan tilannetta erikseen. Tavoitteena on, että pyyhkeet ja paperi eivät pääse loppumaan, mutta samalla välttää rullien vaihtaminen liian aikaisin.

”Pyrimme siihen, että asiakas pystyy käyttämään rullan mahdollisimman tarkkaan loppuun asti. On ympäristölle ystävällisempää, että ei turhan päiten vaihdeta rullia”, Manninen kertoo.

Tieto auttaa Olympiastadionia ja Lindströmiä säilyttämään aina tarpeeksi tuotteita varastossa. Avuksi suunnittelussa otetaan myös tapahtumakalenteri: kun stadionilla on peräkkäisiä loppuunmyytyjä suurtapahtumia, tiedetään, että varastot pitää täyttää äärimmilleen tapahtumaviikoilla. Stadionin kokous- liikunta ja vierailijapalveluiden arjessa ei ole taas mieltä pitää jättimääriä puhtaita pyyhkeitä tyhjän panttina mutta tärkeää on sisätilojen hygieanitoimintojen automatiikan kautta tuleva tieto.

Olympiastadionin siivoustyönjohtaja Sinikka Tonteri avaa sensoreiden ja digitaalisen tekniikan merkitystä seuraavasti:

"Olympiastadionin siivouspalveluja johdetaan tiedolla, joka perustuu ajantaiseen ja tarpeenmukaiseen dataan. Älytoimintojen kautta saamme hälytyksen loppumassa olevista käsipyyhkeistä tai wc-papereista, ja tilanteeseen pystytään reagoimaan nopeasti ja juuri siellä, missä on akuutti tarve. Pidemmällä aikavälillä hyödynnämme dataa muun muassa tapahtumiin ja tilaisuuksiin valmistautumisessa.

"WC-tilojen siisteydellä tai paperien ja pyyhkeiden saatavuudella on merkittävä rooli asiakaskokemuksen muodostumisessa. Lindströmin ja Olympiastadionin ponnistelujen ansiosta stadionvieraan kontolle jää vain nauttia vierailusta tai tapahtumasta", jatkaa Tonteri.

 

Kohti sadan prosentin kierrätettävyyttä

Kun sensori on ilmoittanut pyyhkeen loppumisesta ja uusi rulla vaihdettu, käytetty rulla matkaa Lindströmin kyydissä pestäväksi Hämeenlinnaan. Yhden rullan käyttöikä on valtavan pitkä: jopa yli sadan pesun jälkeen kangasta voidaan vielä hyödyntää erilaisina räsyinä ja uusien tuotteiden raaka-aineena. Käytöstä poistettujen pyyherullien kankaasta on jopa kehrätty poikkeuksellisen kestävää lankaa, jota on käytetty nousevien muotisuunnittelijoiden neulevaatteissa.

”Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat älyttömän tärkeitä meille. Pyrimme, että lähivuosina kaikkien tekstiilien kierrätettävyys olisi sata prosenttia”, Manninen kertoo.

Uudella Olympiastadionilla on tehty kokonaisuudessaan merkittäviä valintoja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi. Olympiastadionin toimintaa ohjaa myös Ekokompassi-ympäristösertifikaatti ja stadion on valittu mukaan myös Valitse Vastuullisemmin -palveluntuottajaksi sekä käyntikohteena että tapahtumapaikkana. 

"Uudistamisen seurauksena Olympiastadion on kokonaisuudessaan malliesimerkki kestävästä kehityksestä ja paikasta, jossa voi toteuttaa tilaisuuksia ja tapahtumia ympäristöystävällisesti", Paju toteaa.

Olympiastadionin ja Lindströmin yhteistyössä on ryhdytty sanoista tekoihin kiertotalouden kokonaisuuden toteuttamisessa, jossa myös pienillä teoilla voi olla valtava vaikutus. Yhteistyössä on hyvä lähteä kohti tulevaa vuotta 2023.

”Ja muistaa pestä kädet huolellisesti”, Manninen muistuttaa hymyillen.

Lindström ja Olympiastadion