OLYMPIASTADIONIN NURMI KASVAA SÄÄLLÄ KUIN SÄÄLLÄ
Stadionilla on nähty kesän aikana huikeita keikkoja sekä valtava määrä pelejä. Miten nurmi on kestänyt kesän tapahtumat ja millainen syksy sillä on edessä? Kenttämestari Jani Kurvinen kertoo nurmen tuoreimmat kuulumiset.
Tapahtumarikas kesä toi Olympiastadionin nurmelle paljon tapahtumia ja ihmisiä. Se piti myös nurmesta huolta pitävän kenttätiimin kiireisenä. Tapasimme kenttämestari Jani Kurvisen viimeksi keväällä, jolloin hän kertoi kevään hoitotoimista ja lannoitekokeiluista. Miten nurmi kesti kesän koitokset?
Koko stadionin nurmi vaihdettiin Rammsteinin konserttien jälkeen toukokuun lopulla, mikä käynnisti nurmen varsinaisen kesäkauden.
”Kesän tapahtumat uudella nurmella alkoivat keikan jälkeen. Uusi nurmi lähti toimimaan halutulla tavalla ja kesti kesän ensimmäiset pelit tosi hyvin”, kenttämestari kertoo.
Rakastettu Helsinki Cup toi pääkaupunkiin lähes 30 000 pientä jalkapalloilijaa. Turnaus olikin kesän haastavin mutta myös mukavin tapahtuma kenttätiimille. Turnauksessa pelattiin 171 peliä Olympiastadionilla, mikä oli rankka koettelemus nurmelle. Kenttätiimi teki tapahtuman jälkeen valtavasti töitä, että uudet siemenet saatiin kasvamaan. Reilun viikon päästä kenttä olikin jälleen priimakunnossa.
”Kun pelataan paljon pelejä, ennen tapahtumaa ja sen jälkeen tehdyt työt auttavat paljon. Kuusi työpäivää meni, että saatiin nurmi kuntoon”, Kurvinen kertaa.
Kentän kausi jatkuu pitkälle syksyyn
Vaikka onkin jo syksy, stadionin nurmi pysyy vihreänä vielä pitkään. Loka–marraskuussa pelataan kaksi isoa peliä, kun Huuhkajat kohtaa EM-karsinnoissa Kazakstanin ja Pohjois-Irlannin. Miten kenttä saadaan pysymään hyvässä kunnossa viileämmillä säillä?
”Marraskuun peliin otetaan paljon lisää katehiekkaa, jotta siemenet saadaan kasvamaan mahdollisimman hyvässä suojassa hiekan alla. Me käytämme myös kasvatusharsoja, etteivät siemenet jäädy, jos tulee yöpakkasia. Myös kasvatuslamput laitetaan päälle, sillä auringonvalon vähyys syksyllä on huomattavaa. Tällä saadaan luotua keinotekoinen kesä keskelle talvea”, Kurvinen kertoo.
Ennen isoja otteluita nurmen hoidon suunnittelu alkaa jo kymmenen päivää ennen tapahtumaa. Kenttätiimin palaverissa katsotaan sääennusteita sekä tarkastellaan kentän senhetkistä kuntoa. Ensimmäiset viisi päivää käytetään kentän fyysisiin ominaisuuksiin, kuten nurmen ilmaukseen ja jyräämiseen. Jyrääminen tasoittaa nurmikon, jolloin se on paremman näköinen ja helpompi hoitaa.
”Sen jälkeen seuraavat viisi päivää käytetäänkin sitten enemmän ulkonäköön ja visuaalisuuteen. Tällöin tehdään asioita esimerkiksi nurmen vihreyden eteen.”
Viilenevä syksy ei haittaa nurmen kasvua
Kentän lämmitys aloitettiin tänä syksynä syyskuun viimeisellä viikolla. Lämmityksellä maan lämpötila saadaan pidettyä sopivana, eivätkä mahdolliset yöpakkaset haittaa nurmen kasvua. Syksyllä käytetään myös eri nurmilajikkeita kuin kesällä.
Olympiastadionin kumppanuus Bernerin GreenCaren kanssa takaa, että kentän hoidossa käytetään parhaita mahdollisia tuotteita. Nurmen hoito on monien tekijöiden summa, ja eri nurmilajikkeiden ja lannoitteiden tasapainottelu vaatii kenttätiimiltä paljon asiantuntemusta.
”Siinä missä muualla käytetään jo syyslannoitepohjaisia tuotteita, me voimme pelata vielä kesälannoitteilla, kuten GreenCare 8 ja 14. Toki pitää seurata mitkä lannoitteet toimivat parhaiten lämmitetyllä kentällä”, Kurvinen kertoo syksyn hoitorutiineista.
Stadionin nurmeen käytetään lannoitteiden lisäksi biostimulantti Hicurea, joka vaikuttaa nurmen vesitasapainoon ja tehostaa energiankäyttöä stressitilanteissa, kuten kuumuudessa ja kuivuudessa. Syksyllä se auttaa kasvia korjaamaan kulutuksen ja kylmän aiheuttamat vahingot ja säästää näin kasvin varastosokereita talveen. Nurmikon maalaaminen on myös osa syksyn hoitoprosessia, sillä mitä tummempi nurmi on, sitä paremmin siihen tarttuu aurinko.
”Jos verrataan Hicurea urheilumaailmaan, on se vähän kuin energiageeli nurmikolle. Se antaa nurmikolle parhaan mahdollisen performanssin, kun sitä käyttää mahdollisimman ajoissa. Me käytetään Hicurea ennen jokaista peliä ja vähintään kerran viikossa. Halutaan tällä taata uusillekin siemenille mahdollisimman hyvät kasvumahdollisuudet. Raider on taas nurmikon maali, jolla värjätään nurmikko vihreäksi. Näillä tuotteilla päästään hyvään tulokseen.”
Isoja tapahtumia ja paljon töitä vuonna 2024
Nurmen kausi loppuu joulukuussa, jolloin kenttätiimi pääse nauttimaan ansaitusta lomasta. Siinä missä kesäkaudella nurmen hoidosta vastaa viisihenkinen tiimi, vähenee väki talviajaksi yhdellä.
”Tammikuussa aloitamme opiskelemaan nurmikon tarpeita ja selvitämme, pitääkö koneita korjata. Lisäksi panostamme paljon tiimityön kehittämiseen. Maaliskuussa sitten laitamme jo kasvatuslamput päälle ja uusi kausi alkaa”, Kurvinen kertoo.
Mitä sitten on luvassa vuonna 2024? Ainakin paljon konsertteja, jalkapalloa ja yleisurheilua.
”Tämänhetkistä kalenteria ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tapahtumarikas vuosi on luvassa. Paljon töitä, mutta se on vain hyvä”, kenttämestari naurahtaa.
Kuva: Jussi Eskola