TIESITKÖ TÄMÄN TORNISTA? OSA 1

Julkaistu 13.11.2014

Olympiastadionin torni on omaleimainen tunnus koko maailman stadioneiden joukossa ja yksi tunnetuimmista rakennelmista Helsingissä ja Suomessa. Olympiastadionin tornin lähes 80-vuotiseen historiaan liittyy monenlaisia tarinoita ja juhlahetkiä. Loppuvuoden 2014 aikana julkaisemme kolme osaa tämän ainutlaatuisen maamerkin "elämästä". 

Kun Helsingin stadionin arkkitehtisuunnittelusta järjestettiin 1930-luvulla kilpailu, edellytettiin kilpailuohjelmassa tornin rakentamista stadionille. Arkkitehtikilpailun voittaneet ja stadionin suunnitelleet arkkitehdit Toivo Jäntti ja Yrjö Lindegren määräsivät sille korkeutta vaikuttavat 72 metriä ja asettivat tornin stadionin pääsisäänkäynnin vartijaksi. Vuosikymmenten ajan on tornin liitetty tarina, jonka mukaan sen korkeudeksi olisi nostalgisesti valittu Matti Järvisen vuoden 1930 ME-heiton 72,93 pituus. Stadionarkkitehdit kertoivat kuitenkin aikoinaan asiaa heiltä tiedusteltaessa, että tornin rakenteeseen ei vaikuttanut mitkään vertauskuvalliset tekijät. 

 

Maratontornista maamerkiksi

Aikoinaan stadionin tornia kutsuttiin maratontorniksi. Torniin liitettiin tuolloin symbolinen näkemys siitä, että tornin ilmestyminen näkökenttään oli juoksijoille merkki loppumatkan alkamisesta ja kimmoke viimeiseen kovaan vetoon.

Yleisölle torni avattiin 20.6.1938 ja siitä muodostui välittömästi helsinkiläisten ja matkailijoiden yleisömagneetti. Ensimmäisenä aukiolovuonna tornin huipulla kävi ihailemassa kaupungin ja Suomenlahden maisemia yhteensä 116 092 henkilöä. Käynti tornissa oli monelle "vuoden tapaus". Kuten aikoinaan, myös nykyisin torni on avoinna arkisin kello 21 asti. Mahdollisuus nähdä kaupunki iltavalaistuksessa on herättänyt kiinnostusta kaikki vuosikymmenet.  

Vuoden 1941 keväällä torni suljettiin yleisöltä ja varattiin toisen maailmansodan vuosina Helsingin Ilmasuojelukeskuksen tähystysasemaksi. Yleisölle torni avattiin uudelleen vasta 3.3.1945 toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Olympiastadionin tornin tarinaan liittyy monenlaisia juhlahetkiä. Tornin juhlavinta päivää vietettiin 19.7.1952, kun olympiatuli syttyi sen huipulle suomalaisen suurjuoksijan Hannes Kolehmaisen sytyttämänä. Arjen juhlahetkiä tornissa on vietetty lukuisia ja myös useampi avioliitto on saanut lähtölaukauksen 72 metrin korkeudessa. Viimeisin pari huipulla vihittiin 11.11.2011.

Olympiastadionin torni